Odżywianie w cukrzycy

Strona Główna Strzałka w prawo pokazująca na jakiej podstronie się znajudjemy. Baza wiedzy Strzałka w prawo pokazująca na jakiej podstronie się znajudjemy. Odżywianie w cukrzycy

Strzałka nakazująca scrollowanie w dół, w celu korzystania z portalu.

Pomóż sobie dietą!

  • Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny.
  • Jest to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do nieprawidłowej czynności wielu narządów i układów np. oczu, serca, nerek. 

OBECNIE WIADOMO, ŻE JEDNYM Z CZYNNIKÓW RYZYKA CUKRZYCY TYPU 2 JEST NIEODPOWIEDNIA DIETA.

Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można by zapobiec lub spowolnić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe.

Jak się przekonasz, zalecenia dla chorego na cukrzycę są podobne jak dla osób zdrowych. 

Osoba chora powinna nauczyć się jednak kilku dodatkowych zasad m.in., jak różne produkty żywnościowe oraz czas ich spożycia wpływają na stężenie glukozy we krwi. 

Lekarz piszący coś w zeszycie, na stole leży zdrowa żywność.
(kompozycja warzyw, owoców, soków, w tle w białym fartuchu mężczyzna z długopisem w ręce i stetoskopem na szyi)

ZASADY PRAWIDŁOWEJ ORGANIZACJI POSIŁKÓW

  • Jedz 5 posiłków w ciągu dnia, między posiłkami zachowaj przerwy. 
  • W przerwach nie wprowadzaj przekąsek, dopuszczalne jest tylko picie wody, herbaty czy kawy bez dodatku cukru.

Śniadanie: 

Zjedz najpóźniej 2 h od wstania z łóżka, śniadanie powinno pokrywać 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię.

Obiad:

To największy posiłek w ciągu dnia, dostarcza 35-40% zapotrzebowania na energię.

Kolacja:

To ostatni posiłek, który powinien pokrywać 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię. Najlepiej jak jest spożywany najpóźniej 2h przed snem.

Posiłki uzupełniające:

To 2 posiłki dziennie które powinieneś zjeść między śniadaniem obiadem i kolacją. Jeden taki posiłek powinien pokryć 5-10% zapotrzebowania energetycznego.

Zdrowe jedzenie.
(kanapka z chrupkim pieczywem, warzywne przekąski w szklanych kieliszkach – zdjęcie)

CO TO JEST PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ?

Jest to jak najprostsze i jak najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szanse na zdrowe, długie życie oraz zachowanie sprawności intelektualnej i fizycznej do późnych lat życia.

Jak rozumieć/czytać piramidę?

Piramida to graficzny opis odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie grup produktów spożywczych. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności. 

Piramida żywieniowa
(Piramida zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej – grafika ze strony www.dietetycy.org.pl)

Spożywanie zalecanych w piramidzie produktów spożywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna to klucz do zdrowego i dobrego samopoczucia oraz podstawowe działanie, które musi zostać podjęte po zdiagnozowaniu stanu przed cukrzycowego.

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2:

  • Kontroluj kaloryczność diety – wartość energetyczna diety powinna być dostosowana indywidualnie przez dietetyka. Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie dąż do uzyskania prawidłowej masy ciała.
  • Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze).
  • Jedz częściej, ale mniejsze i urozmaicone posiłki o stałych porach.
  • Zwiększ spożycie warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególną uwagę zwróć na warzywa w postaci surowej. W Twojej codziennej diecie powinny się znaleźć minimum 4 porcje warzyw (1 porcja to np. 1 średni pomidor, 1/2 dużej papryki lub 1 szklanka warzyw liściastych).
Plan diety, miarka, woda i sałatka.
(miseczka z sałatą i pomidorem, butelka z wodą, centymetr krawiecki, notatnik z napisem diet plan, obok ołówek – fotografia)
  • Wybieraj te owoce, które mają niższy indeks glikemiczny (IG), np. owoce jagodowe. Jedna porcja owoców to np. 1 średnie jabłko lub 1 niepełna szklanka borówek.
  • Codziennie spożywaj 2 porcje naturalnych produktów mlecznych, bez dodatku cukru, najlepiej fermentowanych, które są dobrym źródłem białka i wapnia (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu).
  • Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego (wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś). Wybieraj inne źródła białka: 1-2 razy w tygodniu mięso zamień na nasiona roślin strączkowych, 2 razy w tygodniu na ryby lub na jaja.
  • Pamiętaj o odpowiednich technikach kulinarnych. Wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii lub rękawie termicznym.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli.
  • Wyklucz z diety słodycze
  • i alkohol.
  • Pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie.

Wczesna profilaktyka pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz redukuje zagrożenia związane z jej powikłaniami. U  około 90% chorych na cukrzycę typu 2 stwierdza się nadwagę lub otyłość. Pamiętaj, że jako pacjent masz wpływ na to, jak Twoja cukrzyca się rozwija, nie jesteś bezradny.

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.
Logotyp funduszu europejskiego
Logotyp Rzeczpospolita Polska
logotyp Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Logotyp Unii Europejskiej