Cukrzyca a alkohol

Strona Główna Strzałka w prawo pokazująca na jakiej podstronie się znajudjemy. Baza wiedzy Strzałka w prawo pokazująca na jakiej podstronie się znajudjemy. Cukrzyca a alkohol

Strzałka nakazująca scrollowanie w dół, w celu korzystania z portalu.

CUKRZYCA A ALKOHOL

Aktualne stanowisko American Diabetes Association (ADA) oraz Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dotyczące relacji cukrzyca a alkohol jest jednoznaczne – diabetyk powinien zdecydowanie ograniczać jego spożywanie.

Regularna konsumpcja alkoholu może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i triglicerydów, do zapalenia trzustki oraz  pogorszenia wzroku. Nadmierne spożywanie alkoholu ma negatywny wpływ także na mózg, wątrobę i system nerwowy.

zakaz napojów alkoholowych

Fot.  Pixabay.com (grafika „zakaz napojów alkoholowych”)

Każda osoba chorująca na cukrzycę powinna być świadoma zagrożeń wynikających z wpływu alkoholu na stężenie glukozy we krwi. Trudno jest utrzymać stabilne wartości glikemii
w trakcie spożywania alkoholu z uwagi na to, że w zależności od rodzaju alkoholu, cukier może iść w górę lub wręcz przeciwnie – jego poziom może ulec gwałtownemu obniżeniu stanowiąc ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Brak reakcji i nie podanie glukozy w momencie niedocukrzenia może doprowadzić do zasłabnięcia, omdlenia, śpiączki, a nawet do śmierci.

Alkohol często osłabia czujność. Spożywanie alkoholu wywołuje trudne do przewidzenia zaburzenia w stężeniu glukozy we krwi. Łatwo jest się pomylić w dawkowaniu leków, doprowadzając się do stanu hipo– lub hiperglikemii. Hipoglikemia może mieć miejsce nawet 24 godziny po konsumpcji etanolu, dlatego należy kontrolować poziom glukozy także na drugi dzień po jego spożyciu. Alkohol hamuje uwalnianie glukozy z wątroby, która zajęta jest metabolizowaniem alkoholu. W takiej sytuacji wydzielanie glukagonu jest zablokowane
 i może dojść do niedocukrzenia, szczególnie jest to groźnie w nocy. Gdy w takiej sytuacji dojdzie do utraty przytomności podanie glukagonu może nie zadziałać.

Nadużywanie alkoholu może również doprowadzić do wystąpienia kwasicy ketonowej, która jest stanem zagrożenia życia i wymaga bezwzględnie opieki szpitalnej. Stan ten objawia się złym samopoczuciem, wymiotami, bólem brzucha czy też zaburzeniami świadomości Warto na to zwrócić szczególną uwagę, ponieważ takie objawy mogą być mylone z upojeniem alkoholowym.

Nie należy również zapominać o jeszcze jednym ważnym aspekcie związanym z napojami wysokoprocentowymi. Alkohol dostarcza dodatkowe kalorie i jego częste spożywanie może to prowadzić do przyrostu masy ciała (problem z utrzymaniem masy ciała dotyczy szczególnie osób z cukrzycą typu 2).

Za portalem: cukrzyca.pl

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.
Logotyp funduszu europejskiego
Logotyp Rzeczpospolita Polska
logotyp Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Logotyp Unii Europejskiej