Owoce egzotyczne a cukrzyca – które można jeść, a które lepiej omijać?
Osoby z cukrzycą często zastanawiają się, czy mogą spożywać owoce, również te egzotyczne, które najczęściej kojarzą się z intensywną słodyczą. Wybierając składniki do codziennej diety, warto poznać ich właściwości i wysokość indeksu glikemicznego.
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla wszystkich diabetyków. Optymalny udział węglowodanów w posiłkach powinien być dopasowany indywidualnie do wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia pacjenta. Ponieważ owoce zawierają fruktozę, ich spożycie powinno być kontrolowane, szczególnie jeśli mają wysoki indeks glikemiczny (IG), powodujący gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.
Uznaje się, że owoce o wartości powyżej 70 to produkty o wysokim IG. Jednak jednocześnie warto zaznaczyć, że owoce to również bogate źródło błonnika, antyoksydantów i witamin, które korzystnie wpływają na organizm, dlatego nie powinno się ich pomijać w swojej diecie.
Najlepszym wyborem dla cukrzyków są owoce bogate w błonnik rozpuszczalny (pektyny), który spowalnia wchłanianie cukrów i pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi.
W przypadku owoców egzotycznych, większość z nich ma średni lub niski indeks glikemiczny, ale są również takie, które mają dużą zawartość cukrów. Dobry przykładem jest ananas, który ma IG na poziomie 66, ale jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Tak samo jest z arbuzem, mającym IG 70 i popularnymi bananami, które mają indeks glikemiczny wynoszący 62. Kluczem do bezpiecznego spożywania owoców egzotycznych jest kontrola wielkości porcji. Poszukując wartości IG różnych owoców w internecie, warto przy okazji sprawdzić wyniki rozgrywek sportowych, korzystając z LVbet bonus promocyjny.
Które z owoców egzotycznych mają niski indeks glikemiczny?
Układając dietę dla cukrzyków należy pamiętać, żeby wybierać owoce, które mają niski lub średni indeks glikemiczny i spożywać je w niewielkich ilościach.
Najpopularniejsze owoce egzotyczne to cytrusy. Pomarańcze i grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (35-45IG), a jednocześnie są doskonałym źródłem witaminy C, wzmacniającym odporność. Kolejnym owocem o niskim IG jest marakuja (30 – 35), bezpieczna dla diabetyków, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, ma w sobie dużo błonnika i antyoksydantów, a dodatkowo wspiera układ trawienny.
Bardzo niski indeks ma awokado – 10, zawierające zdrowe tłuszcze, niezbędne dla organizmu. Niską zawartość cukrów mają także granat – 54 IG, który ma w swoim składzie polifenole i kiwi – 53 IG, z dużą ilością witaminy C, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Ponadto popularne mango może znaleźć się w diecie dla cukrzyków, ponieważ jest ono bogate w witaminy A i C, z indeksem na poziomie 51.
Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, najlepiej spożywać je sporadycznie, w niewielkich porcjach i wybierać mniej dojrzałe owoce, które mają niższy IG. To samo dotyczy papai z IG wynoszącym 60.
Ogólnie w planowaniu swojej diecie należy pamiętać, że warto jest łączyć owoce egzotyczne z pokarmami bogatymi w białko oraz zdrowe tłuszcze, takie jak jogurt, orzechy czy nasiona. Produkty te pozwalają spowolnić wchłanianie cukrów i tym samym zmniejszyć ich wpływ na poziom cukru we krwi. Istotne jest również kontrolowanie wielkości porcji i wybieranie tych produktów, które mają najwięcej wartości odżywczych.
Osoby z cukrzycą nie muszą całkowicie rezygnować z egzotycznych owoców, ale powinny wybierać je świadomie, uwzględniając ich indeks glikemiczny i zawartość w nich błonnika. Najlepiej sprawdzają się owoce o niskim IG, bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które wspomagają regulację poziomu cukru we krwi.